Vakanties Groningen

Wanneer je op vakantie gaat in Nederland is Groningen een provincie waar het heel vaak goed toeven is. Ze zeggen wel Groningen is genaakt uit water, klei, zand en veen. Aan de randen van Groningen sta je tot je enkels in het slib van de Waddenzee en wanneer je je verrekijker pakt kun je op de zandplaten de zeehonden zien chillen. En dit zijn niet de enige bijzondere dieren die je in Groningen tegen kunt komen. Wat te denken van de Konikpaarden op de graslanden rond het Lauwersmeer. En dan de mensen … welke mensen eigenlijk? Want je merkt het direct, Groningen is de minst druk bevolkte provincie van Nederland. Ga je wandelen, dan wandel je misschien wel over een pad waar in 10 jaar geen mens is geweest.

Het Pieterpad – loop het bekendste wandelpad van Nederland

Wil je Nederland te voet doorkruisen? Loop dan het Pieterpad; het loopt van het Groningse Pieterburen naar de Pietersberg in Maastricht. Bijna 500 kilometer dwars door Nederland. Mocht dat iets teveel zijn in de dagen dat je in Groningen op vakantie bent, dan kun je ook één van de drie delen lopen die Groningen rijk is. Al wandelend op het Pieterpad kun je echt Groningen ontdekken. Je hoeft echt niet helemaal naar Maastricht en terug te lopen om het prachtige landschap te kunnen waarderen. Van Pieterburen loop je in iets meer dan 10 kilometer naar Winsum en van daaruit in ruim 20 kilometer naar de stad Groningen. Langs akkers en weilanden, door kleine dorpjes leer je Groningen zien en waarderen.
Het Pieterpad laat echt zien hoe gevarieerd de provincie Groningen eigenlijk is. Wanneer je de eerste twee etappes van het Pieterpad hebt gelopen, sta je in de stad Groningen. Van hieruit loop je in 21 kilometer naar het in Drenthe gelegen plaatsje Zuid Laren. Vanuit het stedelijke loop je langs de oevers van meren naar het zuiden. Dit veengebied was oorspronkelijk een moeras. En als je goed kijkt dan zie je dat de vormen van de meren bepaald zijn door de wijze waarop turf werd gewonnen in die tijd. En als je de meren achter je gelaten hebt voltooi je het laatste stukje van deze etappe langs een eeuwenoude handelsroute met karrensporen. In drie etappes zie je alle facetten van de provincie Groningen. Cultuur en natuur in een notendop.

Populaire plaatsen in Groningen

Vakantie Vlagtwedde

Vlagtwedde is een plaats in de provincie Groningen, gelegen in de streek Westerwolde. Iedereen wil hier vast en zeker vakantie vieren, samen tot rust komen en genieten van de mooie natuur. Ontdek hier ons aanbod recreatiewoningen Vlagtwedde die je kunt huren.

Vakantie Lauwersoog

Het dorp Lauwersoog ligt in de gemeente Het Hogeland in Groningen. Een leuk, maar klein dorpje en het staat bekend om de vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog. Ontdek hier welke recreatiewoningen Lauwersoog je kunt huren bij ons.

Vakantie Steendam

Steendam is een klein dorp gelegen aan het Schildmeer in de gemeente Midden-Groningen. Het was er jaren geleden erg drassig en daarom ligt er nu een stenen dam. Ga het zelf bekijken en ontdek hier ons aanbod recreatiewoningen Steendam.

Populaire steden in Nederland

Wat dacht u van een stedentrip in ons eigen Nederland? Miljoenen toeristen gingen u al voor naar onder andere de steden Amsterdam, Rotterdam en Maastricht.
Een bezoekje brengen aan de Euromast of de Rotterdamse Markthal? Combineer het met een overnachting in Rotterdam.
‘Geef mij maar Amsterdam. Dat is mooier dan Parijs.’ Onze hoofdstad blijft populair om te bezoeken. Bekijk onze accommodaties.
Een stedentrip naar de trotse Limburgse hoofdstad. Ontdek de gastvrijheid en rijke historie van Maastricht.

Natuurgebied de Lauwerszee – op vakantie in Groningen

Het ging niet gemakkelijk, de besluitvorming over de afsluiting van de Lauwerszee eind zestiger jaren. Veel natuurbeschermingsorganisaties waren tegen. Toch hebben het Rijk en de Provincie volgehouden en met wat voor resultaat. Niemand maar dan ook niemand heeft kunnen voorzien dat het Lauwersmeergebied een van de mooiste natuurgebieden van Nederland zou gaan worden. Het is voor veel vogelsoorten, planten en bloemen een waar paradijs geworden. De ruimte die dier en plant hier heeft is ongekend in Nederland. Hier in het Nationaal Park Lauwersmeer galopperen de Konikpaarden terwijl een stuk verderop de Schotse hooglanders rustig staan te grazen. Sinds 1969 mag de natuur hier zijn gang gaan. Zo is Nationaal Park Lauwersmeer uitgegroeid tot een broedplaats van onder andere de magnifieke zeearend.
Naast een prachtig natuurgebied is Nationaal Park Lauwersmeer ook een functie als recreatiegebied voor onder andere watersporters. Zwemmen, surfen, zeilen, noem maar op, alles kun je doen in dit gebied. Vaar met de boot van jachthaven naar jachthaven of leg aan bij een van de eilandjes in het midden van dit schitterende meer. Ben je geen watersporter en blijf je liever met je voeten op het droge, ook dan kom je meer dan aan je trekken. Ben je een wandelaar, dan heb je waarschijnlijk weken nodig om alles een beetje in je op te kunnen nemen. De gemeenten werken nauw samen met de plaatselijke VVV’s om elk jaar nieuwe themaroutes uit te zetten.

Vesting Bourtange – een onneembare vesting midden in het moeras

De bouw van deze vesting was nog maar net af of de Spanjegezinden stonden al voor de poort. Door de combinatie van wallen, gegraven grachten en het zeer natte moeras daaromheen, koos de vijand al snel eieren voor zijn geld. Een aanval door de bisschop van Münster werd ook met succes afgeslagen. Het moeras was een veel te groot obstakel voor elk leger. Hierdoor kreeg vesting Bourtange de naam onneembaar te zijn. Deze vesting werd aan het eind van de 16e eeuw gebouwd om de burgers te beschermen in de, wat later werd 80-jarige oorlog. Door de unieke vorm van de wallen en de muren kun je alle kanten uit kijken. Kijken naar een vijand die na een kleine regenbui onherroepelijk wegzakte in de moerassen in de omgeving. Meer dan 100 jaar later werd door de bisschop Bernard van Galen nog een poging gewaagd om Bourtange in te nemen, echter ook zonder succes.
Vestingstad Bourtange is volledig gerestaureerd naar de oorspronkelijke tekeningen van die tijd. Inclusief wallen, muren, grachten en roodgeverfde ophaalbruggen waan je je terug in de tijd. Toch is Bourtange ook een gewoon dorp in Groningen met gewone, moderne inwoners. Gelijk aan vroeger waar de burgers naast de militairen woonden samen met hun gezinnen. In Bourtange zijn een aantal woningen ingericht zoals destijds gebruikelijk was en ze zijn te bezichtigen. School, kerk en molen zijn in ere hersteld. Een bezoekje aan deze unieke vesting is een reis terug in de tijd en absoluut de moeite waard.

Groningse Borgen – een mooi stukje Nederlands erfgoed

Een borg is eigenlijk een soort landgoed met daarop een groot stenen huis, een burcht. Zonder de kantelen en muren maar rijkelijk versierd. Een van de meest bekende borgen is de Menkemaborg. Van oorsprong gebouwd in de 14e eeuw door de familie Menkema. In de 17e eeuw, in handen van het echtpaar Clant is het ingrijpend verbouwd en heeft het een U-vorm gekregen met een ingang naar het oosten. Vanaf 1682 tot aan 1902 is het huis in handen geweest van de familie Alberda die het deels als woning en deels als buitenhuis hebben gebruikt. De familie Alberda was een van de meer rijkere families in Groningen want behalve de Menkemaborg waren zij ook eigenaar van de Rensumaborg en landgoed Ekenstein.
In 1921 is de Menkemaborg geschonken aan het Groninger Museum. Na een grondige restauratie is het in 1927 opgesteld voor publiek. Rondom de Menkemaborg ligt een barokke tuin met een symmetrische indeling rondom hoofdassen en dwarsassen. Ook binnen werd driftig gerestaureerd, onder andere de schouwen, de wanden en plafonds werden in oude staat hersteld. Wanneer je een bezoek brengt aan deze imposante borg, kun je verschillende vertrekken zien die volledig naar de tijdsgeest zijn ingericht. De grote zaal, de studeerkamer, slaapkamer, keuken en kelders zijn met zorg ingericht. Zilver, porselein, koperwerk en portretten, alles dateert uit de 17re en 18e eeuw. De kamers zijn ingericht alsof de bewoners elk moment binnen kunnen komen. Vakanties in Nederland zonder de provincie Groningen te bezoeken, kan eigenlijk niet.

Doezoo, een dierentuin waar je net wat meer mag

In Leens vind je dierentuin Doezoo. Een unieke belevenis voor jong en oud. Wel eens een stinkdier geaaid of een slang om je nek gehad? In Doezoo kan het allemaal, je kunt de dieren horen en ruiken. En als je echt durft … een koekje van meelwormen eten. Een half uurtje van de stad Groningen vandaan ligt het pittoreske plaatsje Leens. Hier draait het allemaal om insecten, slangen, spinnen, apen, neusberen, eekhoorns en nog veel meer diersoorten. En schijnt de zon, dan kunnen de kinderen na alle indrukken spelen in de speeltuin en los gaan op het springkussen.
Durf jij een schildpad onder zijn kin te kriebelen? Tijdens een van de gratis rondleidingen mag je ineens wel heel dichtbij alle dieren komen. Je krijgt uitleg over alle diersoorten die je ziet en natuurlijk mag je vragen stellen zoveel je wilt. De ANWB heeft dierentuin Doezoo uitgeroepen tot een van de leukste uitjes in Groningen. En tijdens de schoolvakanties doen alle medewerkers van Doezoo extra hun best om het nog leuker te maken. Ben je op vakantie in de buurt van Leens, ga dan zeker langs bij deze prachtige kleine dierentuin, Doezoo.